vrijdag 14 augustus 2015

Schapenschilderijen in Noord-Veluws Museum
Trend in de 19e eeuw

Herders en schaapskuddes horen bij de Veluwe. Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, eind vorig jaar geopend, blijft dan ook dicht bij huis met de tentoonstelling Schapenschilders.

Schapenschilderijen waren in de tweede helft van de vorige eeuw dé trend. Een groot aantal ervan werd verkocht aan verzamelaars in Nederland en kunsthandelaren in Engeland en de Verenigde Staten. Trendsetter was de Haagse School-kunstenaar Anton Mauve (1838-1888), die met dit onderwerp als eerste grote bekendheid verwierf. Zijn succes inspireerde anderen. Ze maakten eigen schilderijen rond het thema en kopieerden werk van Mauve in tal van litho's en etsen. Deze reproducties sierden tot halverwege de 20e eeuw nog menige huiskamer.

Historische context
Dankzij bruiklenen zijn op de tentoonstelling Schapenschilders naast werk van Mauve en Veluwse kunstenaars ook 'schapen' te zien van onder meer William Singer, Hendrik Mesdag en Sientje Mesdag-Van-Houten. Aan de hand van historische foto's en voorwerpen wordt ook de schapenhouderij op de Veluwe uitgelicht. Dat past in de missie van het Noord-Veluws Museum, dat in november vorig jaar werd geopend.
Het wil een breed publiek in contact brengen met de schilderkunst die tussen 1880 en 1950 op de Noord-Veluwe is gemaakt. Op de eerste verdieping is dan ook een permanente expositie over de schilders van deze regio ingericht. 
Voor de expositie Schapenschilders is bovendien aan een aantal hedendaagse kunstenaars gevraagd hun eigen interpretatie van het thema te geven.


Francois Pieter ter Meulen (1843-1927) Schaapskudde op bospad
Jan van Vuuren (1871-19410 Schaapskooi
Anton Mauve (1838-1888), het pasgeboren lam, ca. 1884
Jan van Vuuren, Huisje aan de Zoom, Nunspeet 1910
Ben Viegers, Woonhuis van Ben Viegers aan de laan in Nunspeet




Geen opmerkingen:

Een reactie posten