zondag 16 augustus 2015

16 augustus 2015
Textiel Museum Tilburg

Naar het textielmuseum in Tilburg geweest.

Tentoonstellingen en collectie
Naast de semi-permanente presentaties als de Wollendekenfabriek en de Damastweverij, zijn in het Textielmuseum zeven wisselende tentoonstellingen per jaar te zien op het gebied van textielvormgeving, mode, beeldende kunst en industrieel erfgoed. Er wordt bij de programmering bewust gezocht naar kruisbestuiving tussen verschillende disciplines met als verbindende factor het creatieve maakproces en materialiteit.
Het aanbod varieert van thematentoonstellingen als Living Spaces, over 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur tot een solotentoonstelling over de outfits die Jan Taminiau in het TextielLab maakte. Ook aanstormend talent komt aan bod, zoals Studio Formafantasma en Lenneke Langenhuijsen, die in 2013 geselecteerd waren voor de tentoonstelling Turkish Red & More. Presentaties over historische thema’s worden afgewisseld met exposities waarin Tentoonstelling Turkish Red & More; designers and the museum collection
actuele textielontwikkelingen uitgelicht worden. Het Textielmuseum speelt daarbij een initiërende rol en geeft kunstenaars en vormgevers regelmatig de opdracht om in het Textiellab een project uit te voeren geïnspireerd op de collectie van het museum. Het project Turkish Red van FormaFantasma is bijvoorbeeld geïnspireerd op de Driessen-verzameling van geverfde en bedrukte stoffen. De donatie van die stoffen en stalenboeken in 1958 luidde het startpunt van de museumcollectie in, die sindsdien steeds verder is uitgebreid.
Het streven is zoveel mogelijk collectiestukken in de exposities op te nemen. De collectie bevat textiel- producten, objecten en beeldende kunst uit de afgelopen 150 jaar en wordt nog dagelijks aangevuld met nieuwe stukken. Een greep uit de verzameling: damasten tafelgoed, Art Nouveau batiks, Bauhaus- textiel, Amsterdamse School-textiel, Ploegstoffen, Dutch Design van Studio Job en Hella Jongerius, wandtapijten, installaties en modeontwerpen van Conny Groenewegen of van upcoming talent Winde Rienstra. De afgelopen jaren wordt ook steeds meer werk van Europese ontwerpers verzameld: hedendaagse cross-overs tussen mode, design en kunst. Voor de periode 2014-1018 is een Collectiebeleidsplan gemaakt, waarin het verwervings- en collectiebeleid uitgebreid staat beschreven.


Studie Job InsectPattern (detail)
Collectie  Textielmuseum
Aalscholver. Studie Maarten Kolk & Guus Kusters
Avifauna nigra (aalscholver), 2012
Polyester, nylon, dierlijk materiaal, hout, katoen
Walter van Beirendonck
Karpet "Silent Secrets", 2013
Levi van Veluw
'Family' / 'Origin of the Beginning' 2012, Film




Corneille
Karel Appel













Geen opmerkingen:

Een reactie posten