vrijdag 13 september 2013

Vrijdag 13 september 2013

De stad Buren bezocht: Oranjestad

De parel van de Betuwe


De zuidelijke entree van de stad
idyllisch straatje

Willem van Oranje met Anna van Buren plus kinderen


Buren is een stadje met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden. De gemeente Buren wordt gevormd door een veertien tal kernen. Gelegen in het schitterende Rivierengebied. De gemeente Buren heeft de bezoekers veel te bieden. Het is onmogelijk al het schoons in één dag te aanschouwen.

De stad Buren kreeg in 1395 stadsrechten. Er is daarna veel gebeurd. Er zijn herindelingen geweest, waardoor de gemeente is geworden wat het nu is.

Oranjestad

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren

Kasteel van Buren

Buren had een kasteel, waar op 8 juli 1551 het huwelijk werd gesloten tussen Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren, Philips Willem (1555) en Maria (1556).
Anna overlijdt in 1558. De kinderen waren nog erg jong, maar toch werd Philips Willem, onder voogdij van zijn vader, Graaf van Buren.
Het verdere leven van Philips Willem is een geschiedenis, waarover hier niet veel werd gesproken. Hij werd ontvoerd, Rooms Katholiek opgevoed in Spanje leefde later in Diest (België) waar hij ligt begraven in de grote Sint Sulpitiuskerk. Dat verklaart de banden met de Oranjestad Diest. Dillenburg (Duitsland) is de geboorteplaats van Willem van Oranje.

Bezienswaardigheden

Vandaag de dag kunt u nog op vele plekken in Buren genieten van de geschiedenis van Buren & Oranje. Zo is er in het oude raadhuis van Buren het Oranjemuseum gevestigd. Komt u in het Weeshuis alles te weten over de historie van de Nederlandse Militaire Politie. En vindt er in de Synagoge altijd wel een sprankelende expositie plaats.

Voormalig weeshuis, nu Marechauseemuseum

Entree

Plakaat boben de ingang

ingang

Voor meer info: http://www.burenstad.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten