zaterdag 14 september 2013

Zaterdag 14 september 2013

Open Monumentendag



Stoomgemaal de Tuut is het enig overgebleven stoomgemaal in het poldergebied 'Het Land van Maas en Waal'. Vroeger stonden er in deze polder van 20.000 hectare 8 stoomgemalen en in het gehele Gelderse rivierengebied 34.Voor de waterbeheersing van alle polders in het stroomgebied van Rijn en Maas werden meer dan 50 stoomgemalen gebouwd. Van al deze gemalen is er nog slechts een over: Stoomgemaal De Tuut.

De stoomgemalen hebben van ongeveer 1846 tot halverwege de 20e eeuw het Land van Maas en Waal droog gehouden. Een uitzondering hierop vormen de twee grote overstromingen van 1861 en 1926 toen de rivierdijken bezweken. Dat viel echter de gemalen niet te verwijten.

Dankzij de stoomgemalen was Het Land van Maas en Waal al vroeg in het voorjaar voldoende droog om geploegd en gezaaid te kunnen worden. Dat heeft de ontwikkeling van de welvaart van deze streek enorm bevorderd. Voor de komst van de stoomgemalen was dit namelijk een van de armste gebieden van Nederland.
De bouw van het stoomgemaal De Tuut legde dus mede de grondslag voor de ontwikkeling van de welvaart in dit gebied.
Er is dan ook veel te vertellen over deze streek en met name over de bouw van het stoomgemaal en de mensen die er werkten.


Ketel 2 en 3. Ketel 2 wordt gereviseerd

Ketel 1 wordt gestookt

Een mooi vuurtje

Ketel 3. Gefabriceerd door Stork Hengelo

De zuigerkamer

Spreekt voor zich

Metertjes, maar waarvoor?

Een kleinere machine. Verkregen als stoommachine van een watermolen ter ondersteuning van de wind

Voor meer informatie: http://www.de-tuut.nl










Geen opmerkingen:

Een reactie posten