vrijdag 27 december 2013

27 december 2013

Valkhofmuseum

Henk en Rick zijn overgekomen uit Hippolytushoef speciaal voor mijn verjaardag, fantastisch!
Na de koffie een boterhammetje gegeten om vervolens naar het Valkhofmuseum te vertrekken. Auto geparkeerd in de parkeergarage op de eiermarkt.

Naast de vaste collectie was er een kleine tentoonstelling van Frank Boeijen.
Daarnaast was er een tentoonstelling van Christaan Zwanikken: Nature Rewired. Allerlei mechaniekjes die een schedel van een vogel of een zoogdier deden bewegen, zeer vernuftig in elkaar gezet, maar je moet er van houden.

Na afloop doorgereden naar Cuijk, van der Valk. Daar werd ik voor mijn verjaardag getrakteerd op een heerlijk diner: vis vooraf, tournedos en ijs met slagroom toe, verrukkelijk.
Henk en Rick hebben me een heerlijke dag bezorgd.

Naderhans bleek ik via Facebook meerdere felicitaties ontvangen te hebben, kortom een zeer geslaagde verjaardag!

Deel van de poster
Bronzen portretkop
Kantharos van Stevenwseert
Verzilverde gezichtshelm
Het Nijmeegse uiltje
Carel Willink Gezicht op een stad
Jan Weissenburcht De oude haven met de Bottelpoort in Nijmegen
Museum Het Valkhof is een museum in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Dit museum bestaat sinds 1999 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kam voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. Het museum behoort tot het Duits/Nederlandse samenwerkingsverband Crossart. In november 2008 werd de statutaire naam van het museum in Stichting Museum Het Valkhof-Kamgewijzigd.

Museum Het Valkhof staat aan het Kelfkensbos, aan de rand van het park Valkhof. Ooit lag hier een Romeins legerkamp, later liet keizer Karel de Grote er zijn palts(paleis) bouwen. Het huidige gebouw is ontworpen doorBen van Berkel en werd op 14 september 1999 geopend door koningin Beatrix.

De strakke lijnen en heldere kleuren van het gebouw contrasteren sterk met het park waarin het gelegen is. Sommige mensen noemen het gebouw daarom wel misprijzend 'het zwembad' of 'de blokkendoos'. Aangezien het gebouw grotendeels van glas is staat het ook wel bekend als 'het aquarium'. Om enigszins orde te scheppen binnen de grote ruimte die het glazen omhulsel biedt heeft de architect gekozen voor een centrale trappartij. De onderkant hiervan begint al op het plein voor het gebouw.

Collectie

Archeologie

De afdeling Archeologie heeft een gevarieerde collectie archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen van stad en provincie. Thema's als godsdienst, dood en begraven, handel en ambacht werpen licht op het leven van alledag toen Noviomagus (Nijmegen) de belangrijkste Romeinse stad van Nederland was.


Gezicht op de Waal en de Valkhofburcht door Jan van Goyen, 1641. Een van de stukken uit de collectie.
De afdeling Oude kunst bestaat uit schilderijenprententekeningenbeeldhouwwerk en zilveren voorwerpen. Er is gekozen voor een presentatie in thema's: Nijmegen als middeleeuwse handelsstad, de gilden, de bloeitijd van de stad in de Gouden Eeuw. Stadsgezichten uit de 17e tot de 20e eeuw.


Oude kunst

De afdeling Oude kunst bestaat uit schilderijenprententekeningenbeeldhouwwerk en zilveren voorwerpen. Er is gekozen voor een presentatie in thema's: Nijmegen als middeleeuwse handelsstad, de gilden, de bloeitijd van de stad in de Gouden Eeuw. Stadsgezichten uit de 17e tot de 20e eeuw.

Moderne kunst

De afdeling Moderne kunst bestaat uit kunst van na 1960. Sterk vertegenwoordigd zijn werken uit de traditie van de pop art met zijn populaire beeldcultuur en het hedendaagse expressionisme.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert ongeveer acht tentoonstellingen per jaar, waaronder de succesvolle tentoonstellingen ‘De gebroeders Van Limburg', ‘De laatste uren van Herculaneum’, ‘Luxe en decadentie’, ‘Jan Jansen en Swip Stolk’ en ‘De wereld van Katherina’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten