zondag 3 februari 2013

Lalique Museum Doesburg

Lalique-museum in Doesburg bezocht (Société Musée Lalique Pays Bas).
www.musee-lalique.nl.
Lalique (1860-1945), ook wel de Leonardo Davinci van de glaskunst genoemd, was van oorsprong edelsmid.
Het museum huist momenteel in de Gasthuisstraat nr. 1, 6981 CP te Doesburg, maar gaat verhuizen naar de Commanderie in Doesburg.
Het museum heeft tot doelstelling het grootste Lalique Museum ter wereld te worden (Er zijn nog drie andere Lalique musea). Naast een tentoonstelling (uit verschillende collecties) verkoopt het museum ook zelf glas.
Een aankoop is stukken voordeliger indien de koper toestemt het object voor een tijd in het museum tentoon te laten stellen.

Jammer dat het glaswerk niet in mijn budget past.

De voorzitter en conservator waren beide aanwezig en de bezoekers worden in de watten gelegd wat betreft ontvangst, thee, uitleg etc. Zeer beschaafde en onderlegde heren. Zie rechts.

Een zeer aangenaam verblijf. Een aanrader!! 
Bezoek vooral: http://www.musee-lalique.nl en http://nl.wikipedia.org/wiki/Lalique

Enkele voorbeelden van het werk van Lalique

 

 

De sierkunstenaar René Lalique, afkomstig uit een middenstandsgezin, werd de grote vernieuwer van het Franse juweel aan het einde van de 19de eeuw. Vanaf ongeveer 1890 ontwikkelde hij een geheel eigen stijl, geïnspireerd op de natuur en de gestileerde vormen van de art nouveau, de stijl die in de toegepaste kunsten leidend was. Terwijl traditionele juwelen vooral werden gewaardeerd op grond van de kostbare edelstenen waarmee zij waren bezet, stelde Lalique het ontwerp op de eerste plaats. Hij combineerde onverwachte materialen, zoals leer, hoorn of schelpen, met edelstenen en -metalen. Na ongeveer 1900 ging hij zich bezighouden met het blazen van glas in een vorm en paste hij ook combinaties van geblazen en geperst glas toe. Lalique vervaardigde in glas beeldhouwwerken, vazen, schalen, parfumflacons en drinkserviezen, maar ook panelen voor deuren en kerkramen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten